Del 10: Byte av bredbandsleverantör – Felia är tillbaka

10 april kom det flera sms från Telia med bla info om att “order är mottagen och ligger i kö för leverans” och info om kollinummer. Rickard på Telia som jag pratade med i tisdags (10 april) sa att det skulle ta runt tre dagar innan bredbandet var på plats och det var ju inte som jag hade planerat men hade vi lite tur skulle jag hinna få det innan helgen så därför skickades utrustning direkt för att inte förlora mer tid.

Paket har kommit till Konsum

Vid 15-tiden idag kom ett sms från Posten om att ett paket från Telia fanns att hämta på Konsum så det hämtades med lite spänning om att detta kanske löser sig bra trots allt.

Fick ett till sms från Telia med länk till sida som visar status på min order och där fanns datum angivna som jag inte fick ihop. “Thomsom Gateway” (se bild) var det jag hämtade på Konsum och leveransdatumet stämde inte eftersom jag redan fått det idag 12 april så frågan är varför Telia angett ett datum så långt fram i tiden tänkte jag.

I samma veva som sms:en kom anlände även ett mejl från Telia med beställningsbekräftelse där rubriken “Önskat inkopplingsdatum” och texten “2012-05-08”. Vänta nu, 8 maj har ju aldrig jag önskat så varför står det datumet. Läge att ringa Telia för att kontrollera status.

“Vi kan inte beställa inkoppling i förväg”

Ringer Telia och får prata med Markus som sitter i Kalmar och som jobbat länge på Telia och frågar om status på min order och får veta att 8 maj är inkopplingsdatum. Ännu en gång berättar jag om min planering för att få minsta möjliga glapp när man byter operatör för bredband och telefoni. Han på Telia avbryter mig tom och berättar att man kan inte beställa inkoppling i förväg utan det kan man göra först efter att Bredbandsbolaget fått sin utrustning urkopplad. Dessutom så kontaktar inte Bredbandsbolaget Telia och berättar att nu är vi klara utan Telia får testa och testa för att se om Bredbandsbolaget är klara och när det går så kan Telia lägga beställning av Skanova om inkoppling. Berättar att flera av hans kollegor sagt till mig att det fungerar att boka inkoppling innan urkoppling är gjord och jag är rädd att jag tror honom även fast det är helt idiotiskt. Telia kan inte i förväg säga att det kommer ta exakt x dagar att koppla in för det beror på tillgängligheten av lokala tekniker. Men man måste kunna höra med Skanova om tillgänglighet men det kan man tydligen inte och snacka om att nån är fyrkantig.

Kan du förklara hur din kollega kan säga till mig i förrgår att jag kommer få bredband om ca 3 dagar när jag nu får veta 8 maj? Nej det kunde inte Telia förstå för normal leveranstid är 3 veckor.

Analog telefoni inkopplad

Berättar om att telefonin stängdes av 5 april och efter några samtal får jag veta att det var Telia som gjort det. Min fråga är då varför Telia stänger av telefonin flera dagar innan. Kanske så det går till även fast andra på Telia sagt att det går jättesnabbt att portera men med tanke på hur mycket felaktig information jag fått hittills kan jag inte längre lita på nån. Enligt Markus borde det inte stämma att Telia har stängt av utan normalt sätt tar portering 3 dagar och Telia anmäler då till Bredbandsbolaget att dom ska portera telefoni och sedan gör dom porteringen 3 dagar senare. Telia berättar att  telefonin porterades 11 april kl 08.00 vilket betyder jag nu har analog telefoni. Har jag? svarar jag förvånat och informerar att ingen berättat det. Jag vill dock veta vad som hänt med telefonin då den stängdes av. Kommunicerar inte ni med Bredbandsbolaget för att säkerställa att allt går rätt till? Det finns ingen mänsklig kontakt utan det skickas bara filer som innehåller information om vad som skall göras.

“Jag kollar på detta och återkommer”

Markus på Telia säger han skall kolla på detta och Skanova kan man tydligen få tag på först kl10.00 imorgon för att se vad man kan göra för att se om det går att skynda på detta ärende. Jag har pratat med flera personer på Telia som varit väldigt trevliga men dom har aldrig hört av sig som dom lovat och information som jag lämnat och Telia sagt har försvunnit så du måste förstå att jag är skeptisk. Jo, jag förstår säger Markus och jag får höra dagligen att folk råkat ut för att inte dom blir uppringda men jag kommer ringa dig i morgon oavsett om det är positivt eller negativt besked.

Dags att släppa taget?

Man undrar om det tjänar nåt till att orka ringa och bråka utan man ska kanske sätta sig i båten och vänta på att dom löst det hela. Sen att hela hanteringen är helt katastrofal verkar det bara vara att konstatera men svår att påverka. Hur ska man veta vad som gäller när alla inte säger samma sak?

Driftstatus

Utan telefoni: 8 dagar
Utan bredband: 2 dagar

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

*